Tiedote

Englanninkielinen palvelu ravintolassa tulee koko ajan tutummaksi – VMP auttaa työtä ja tekijöitä kohtaamaan

ke 28. helmikuuta 2018 12.00.00

Englantia työkielenään puhuvat asiakaspalvelijat ovat tavallinen näky etenkin Etelä-Suomen ravintoloissa. Alan henkilöstövuokrauksen ammattilainen VMP Horeca on saanut hyviä kokemuksia vieraskielisten työntekijöiden rekrytoimisesta suomalaisiin hotelli- ja ravintola-alan työyhteisöihin. Suurin oivallus on ollut se, että osaamisen tai asiakaspalvelun tasoa ei määritä yksin kielitaito.

Hotelli-, ravintola- ja catering-alan (horeca) keikkatyöntekijöille on jatkuvasti enemmän kysyntää esimerkiksi matkailun kasvun myötä. Alalla puhutaan jopa työvoimapulasta. VMP Horeca yhdistää horeca-alalla asiakasyrityksiinsä vuosittain jopa 3000 alan osaajaa eripituisiin työskentelyjaksoihin. Esimerkiksi yhden pikkujouluviikonlopun aikana VMP Horecan kautta asiakasyrityksiin voi työllistyä jopa 400 työntekijää.

– Kun työvoiman kysyntä vaihtelee ja elää nopeasti, on tärkeää, että asiakasyritykseemme saadaan motivoitunut, tehtävän osaava tai innokas oppija vaivattomasti. Kaikki työntekijät ovat meille samanarvoisia. Usein kielitaito ei määrittele ammattitaitoa tai osaamista, joten myös englantia työkielenään käyttävät työntekijät ovat koko ajan isommassa roolissa auttamassa vastaamaan työvoiman kovaan kysyntään, kertoo VMP Horecan myyntijohtaja Kai Karrenberg.

Englantia puhuvasta työvoimasta hyviä kokemuksia

VMP Horeca selvitti viime vuoden lopussa Bilendin toteuttamalla kyselyllä suomalaisten mielipiteitä vieraskielisestä palvelusta ravintoloissa. Kyselyyn vastasi 1000 suomalaista.

Hieman yli puolet vastaajista oli samaa tai osittain samaa mieltä siitä, että vieraskielinen palvelu ei heitä ravintolassa häiritse. Yli 60 % kyselyyn vastanneista totesi, ettei asiakaspalvelun tasoa ravintolassa määritä henkilökunnan kielitaito. Myönteisimmin vastanneista asiaan suhtautuivat etelä- ja itäsuomalaiset.

– Tulosta voi selittää se, että vieraskielisestä palvelusta hyviä kokemuksia saataessa myös siihen suhtautuminen muuttuu positiivisemmaksi, Karrenberg pohtii.

Etelä-Suomessa esimerkiksi maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä on runsaasti, ja Itä-Suomessa vilkkailla matkailualueilla monikielinen palvelu alkaa olla yleistä. Naisten ja miesten suhtautumisessa vieraskieliseen palveluun ei ollut juuri eroa.

–Asiakasyrityksemme ovat olleet erittäin tyytyväisiä, ja heidän asiakkaansa myös. Olemme saaneet englanninkielisestä työvoimasta hyvää palautetta, Karrenberg kertoo.

Monikielisessä työyhteisössä oppivat kaikki

Työyhteisön monimuotoisuus voidaan nähdä monella tapaa myönteisenä asiana. Vieraskielisen työntekijän näkökulmasta työ on hyvä mahdollisuus oppia kieltä, ja suomalaiselle vieraskielinen työkaveri voi tuoda uudenlaisia kieleen ja kulttuuriin liittyviä oivalluksia.

Monikielisyys on apuna myös esimerkiksi kulttuurienvälisessä oppimisessa. Kun ravintolahenkilökunta vaikkapa päiväkodissa tai koulussa puhuu myös englantia, voidaan arkisten askareiden lomassa tukea lasten ja nuorten kansainvälisyyskasvatusta.

Työssä tapahtuvan kielenoppimisen palkitsevuuden on havainnut myös VMP Horecan asiakasyrityksissä työskentelevä Jaime. Jaime on muuttanut Suomeen Pohjois-Irlannista ja työskentelee pääosin englanniksi.

– Kun asun täällä Suomessa, yritän kyllä kovasti opetella suomea. Suomessa kaikki ikäpolvet eivät puhu sujuvaa englantia, ja joissakin keittiöissä törmään siihen todellisuuteen, että kukaan ei puhu englantia. Silloin minun täytyy pärjätä sillä suomella, mitä osaan. Ja se on ihan mahtavaa, ymmärrämme kyllä toisiamme! Jaime kertoo.

Koulutus auttaa alalle töihin – ja työ auttaa kotoutumaan

Työ on tapa ansaita elantoa, mutta työ myös mahdollistaa yhteisöön ja yhteiskuntaan liittymisen uudessa maassa. Yksi VMP Horecan kautta töitä tekevä on Irakista Suomeen syksyllä 2015 saapunut Farooq, joka työskentelee pääasiassa englanniksi. Hänen mukaansa vieraskielisessä ympäristössä työskentely oli aluksi hankalaa, mutta vähitellen tästä työelämän kielikylvystä kehkeytyi positiivinen kokemus:

– Työpaikalla huomasin, että ymmärrämme hyvin toisiamme, sillä työkaverit tykkäävät puhua kanssani englantia. Välillä opetan työkavereille arabiankielisiä lauseita, Farooq kertoo.

VMP Horeca pyrkii vastaamaan työntekijöiden kasvavaan kysyntään panostamalla myös vieraskielisen työvoiman koulutukseen. Elokuussa VMP Horeca aloitti yhteistyössä Edupolin kanssa maahanmuuttajille suunnatun lyhytkoulutuksen, joka on tarkoitettu helpottamaan horeca-alalle töihin pääsyä.

– Koulutuksessa on neljän viikon teoriaosuus ja neljä viikkoa työssäoppimista. Jokainen kahden kuukauden koulutuksen syksyllä käynyt on päässyt asiakkaillemme töihin. Uusi kahdenkymmenen henkilön ryhmä alkaa maaliskuussa, ja heidänkin työllistymisestänsä on jo sovittu. Kysyntää osaajille siis todellakin on, ja kansalaisuutta tai täydellistä kielitaitoa tärkeämpää on osaaminen ja halu oppia, Karrenberg kuvaa.


Monissa ravintoloissa ja keittiöissä englanti on yleistymässä työkielenä. Farooq viihtyy monikielisessä työyhteisössä.


Jaime työskentelee VMP Horecan asiakasyrityksissä pääosin englanniksi, mutta opettelee suomea. Työpaikka on hyvä oppimisympäristö.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VMP Horeca yhdistää ravintola-alan ammattilaiset ja alan arvostetuimmat asiakasyritykset vankalla toimialatuntemuksella. Luotettavana ja osaavana työnantajana VMP Horeca kehittää ja tukee vuokratyöntekijöidensä osaamista jatkuvasti.

VMP Group osti vuoden 2017 lopussa erityisesti pääkaupunkiseudulla toimivan Staff Plus Oy:n. Yhteistyössä VMP Horecan kanssa nämä henkilöstöpalveluyritykset palvelevat vuositasolla satoja asiakasyrityksiä ja työllistävät yli 4000 tekijää. Lue lisää: https://www.vmp.fi/yrityksille/toimialat/horeca-ja-kauppa/

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: