Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira:"Kaupunkijuhlaa ja kulkueita"

ma 29. huhtikuuta 2019 09.00.00

 

Suomessa vapun juuret sijoittuvat 1800-luvun puoleen väliin. Tällöin juhlistettiin nykyperinteistä poiketen ainoastaan kesän alkua ja nykyisen merkityksensä juhla sai vuonna 1889. Helsingin Kirjatyön tekijöiden yhdistys järjesti vuonna 1890 ensimmäisen työväen vapun. 1979 vapusta tuli suomalaisen työn juhla sekä päivästä tuli virallinen liputuspäivä.

Perinteet ja järjestetty ohjelma vappuna on muokkaantunut vuosikymmenien saatossa paljonkin. Vaikka vappu on saanut uutta merkitystä 2000-luvulla internetin ja kaupallistamisen myötä, on vahvoina perinteinä säilyneet vuosikymmeniä poliittiset vappukulkueet sekä kokoontumiset. Vappu on myös aina yhdistänyt ihmisiä; ammattikunnasta tai työtilanteesta riippumatta sitä juhlitaan yhdessä.

Vappu kuuluu omiin henkilökohtaisiin suosikki juhlapäiviin. Tunnelma on joka puolella käsinkosketeltavan positiivinen ja lämpenevä sää sekä valoisuus tuovat energiaa.

Vaikka monelle juhlan tarkoitus on serpentiini, sima ja tippaleivät, on juhlan poliittinen puoli tärkeä työläisten, eli meidän, puolesta puhuja. Ryhmän voimalla vappuna on mahdollisuus ilmaista työelämän puutteista ja heikkouksista marssimalla ja tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää.

Lippujen, bannereiden ja iskulauseiden täyteisiä vappumarsseja järjestetään useita ympäri maata, joiden jälkeen varsinaiset työväen vappujuhlat alkavat. Marsseja edustaa enimmäkseen puolueet, järjestöt ja yhdistykset, mutta kulkueisiin ovat kaikki asian omakseen kokevat tervetulleita.

Juhlan toisena puolena komeilee värikkäät ja hilpeät kaupunkikarnevaalit kaikkine kojuineen, vappubrunssia unohtamatta. Järjestetty toiminta, konsertit ja myyjäiset luovat myös osallaan yhteenkuuluvuutta, päivästä löytyy jokaiselle jotakin annettavaa.

Juhlit vappuna sitten kesän alkua, ylioppilaita tai suomalaista työtä ja työläisiä, ota siitä kaikki irti. Me kaikki olemme ansainneet sen.

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

Minkälaista tunnetta tämä blogi herätti sinussa? Valitse alta.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: