Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira: " Mistä on hyvät työhakemukset tehty? "

ma 23. maaliskuuta 2020 11.29.00

Olen lähettänyt elämäni aikana satoja työhakemuksia. Varsinkin ennen täysi-ikäisyyttä, kun halu tehdä ensimmäisiä töitä oli polttavan kova, hain jokaiseen paikkaan, johon vähänkään tunsin taitojeni riittävän. ”Valitettavasti valintamme ei kohdistunut tällä kertaa sinuun. ”Monelle tuttu lause ja tätä sain myös itse lukea useampaan kertaan.

Tällä hetkellä Te-palveluiden kautta on haussa yli 24 000 työpaikkaa ja varsinkin kesätyöpaikkojen haku käy kuumana. Yhtä paikkaa voi hakea kymmeniä, jopa satoja työntekijöitä. Miten erottua muista ja markkinoida itseään parhaalla mahdollisella tavalla?

Anna persoonallisuutesi näkyä. Kukaan meistä ei ole samasta muotista valettu ja tätä rikkautta kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Jokaisessa työhakemuksessa johon olen itse hakenut, on löytynyt kohta, johon voi kertoa itsestään ja osaamisestaan vapaasti. Olit sitten kuplivan sosiaalinen persoona tai rauhallinen ja malttava, tuo se rohkeasti esille hakemuksessa.

Voit liittää hakemukseen asiallisen, mutta itseäsi kuvaavan kuvan mukaan. Näin et ole enää pelkästään tekstiä tietokoneen ruudulla ja kasvosi ovat alusta asti mukana.

Maltti on valttia. Kun hain lentoemännäksi, tein turhautumiseen asti aina vain uuden hakemuskirjeen ennen lähetystä. Moni on kysynyt vinkkejä hakuprosessiin ja lähes aina tärkeimpänä olen sanonut, että kun tunnet hakemuksen olevan vihdoin valmis, lue se vielä muutaman kerran läpi.

Voit pyytää myös ulkopuolista silmää asiaan ja näyttää hakemuksen ennen lähetystä jollekin. Omalle tekstille voi tulla hieman sokeaksi, olen huomannut sen itse. Mieti ennen hakemista mitkä ovat sinulle tärkeitä asioita työelämässä. Mitä haluat saavuttaa ja saada irti työpaikasta? Mitä tarjottavaa sinulla on ja mitkä ovat vahvuutesi. Jos koulutuksesi tai kokemuksesi ei riitä haettavaan paikkaan, mitä olet valmis tekemään sen saavuttamiseksi? Kirjaa asioita ylös paperille ja lähde siitä rakentamaan tekstiä hakemukseen. Voit tallentaa sen tietokoneelle pohjaksi muita hakemuksia varten ja nopeuttaa tällä työnhakua.

Näytä se. Tekniikka kehittyy ja monessa hakemuksessa nykypäivänä pyydetään liittämään video mukaan. Vaikka tämä ei olisi vaadittu asia, voi varsinkin avoimeen hakemukseen huoletta liittää sellaisen mukaan.

Tähän suosittelen ottamaan muutaman otoksen, varsinkin jos ei ole kameran edessä viettänyt paljoa aikaa. Kirjoita paperille ylös mitä haluat sanoa ja tuoda ilmi ja opettele tätä esim. peilin edessä, jotta saat sen näyttämään mahdollisimman luonnolliselta. Pyydä ystävää kuvaamaan tai laita kamera johonkin, missä se pysyy pystyssä. Älä kuvaa videota suoraan kädestäsi.

Selkeyttä. Varmista, että sinulla on asiallinen sähköposti. Prinsessa99 on tietysti suloinen, muttei työelämään sopiva.

Tee ansioluettelo eli CV (curriculum vitae) huolella. Se edustaa sinua ja toimii käyntikorttinasi. CV:stä tulee käydä ilmi yhteystietosi, koulutuksesi ja työkokemuksesi. Tuo ilmi yritys jossa olet työskennellyt, millä aikavälillä ja muutamalla sanalla, mitä olet tehnyt. Jos olet käynyt erilaisia kursseja (esim. työturvallisuus tai ensiapu), muista mainita näistä koulutuksesi alla. Jos harrastuksesi tukee työnhakua, tuo se myös ilmi.

Tsemppiä kaikille ja antoisia työnhaku hetkiä!

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

 

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: