Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira: "Ajatuksissa ergonomia"

to 29. elokuuta 2019 09.06.00

Viime kevät oli itselleni hyvin kiireistä aikaa ja monesti kiireessä sekä aikapaineen puserruksessa sattuu. Olen tehnyt seisomatyötä lähestulkoon aina ja tottunut kantamaan sekä siirtelemään painavia esineitä.

Nuorena ei paljoa tullut kiinnitettyä minkäänlaisiin liikeratoihin tai asentoihin huomiota ja koin itseni olevan kuolematon monen muun nuoren ja kokemattoman tavoin. Nuorena asennoiduin painavien esineiden kantamiseen ja nostamiseen treenin kannalta, mutta tähän ikään olen oppinut, että treenit ovat salille tarkoitettua hommaa.

Monen viikon sykkimisen ja kiireen tuloksena satutin olkapääni ja loppujen lopuksi ajauduin sairauslomalle sen takia. Ei ole tuulesta temmattua, että suomalainen ei valita turhasta ja itsenikin olisi pitänyt tajuta jäädä aikaisemmin saikulle lisävahinkojen välttämiseksi.

10 päivää kuntoutusohjelmia etsien ja lääkäriltä toiselle juoksentelu sai minut pakostakin ajattelemaan työergonomiaa ja omaa asennoitumistani siihen. Sanana työergonomia on tietenkin tuttu, mutta ajatusanalyysini lopuksi huomasin, etten ole kovinkaan laittanut panostusta asialle.

Tiedän kuitenkin suvussani kiertävät ongelmat ja kieltämättä tuntuu hieman hölmöltä, ettei erinäisiin särkyihin ja kolotuksiin ole kiinnittänyt aikaisemmin huomiota niiden tarvitsemalla tavalla. Jokaisen fysioterapiakäynnin jälkeen olen oppinut uutta ja vastuskuminauhasta on tullut uusi hyvä ystäväni.

Loppujen lopuksi oma olkapääongelmani saattoi kuitenkin olla hyvä asia, vaikka tämäkin piti negatiivisen kautta oppia. Kengät ja pohjalliset menivät itselläni vaihtoon sekä uudet liikeradat ja tavat ovat opettelussa. Vaikein asia liikkeissä on ehdottomasti niiden iskostaminen päähän, kun on tehnyt jonkun asian toisella (väärällä) tapaa vuosia.

Venyttely, taukojumppa, hyvät työvälineet, toisen auttaminen ja itsensä muistaminen, niistä on välineet työergonomiaan tehty. Häslinki johtaa lähes aina häsläykseen, eikä itsensä satuttaminen ole koskaan sen arvoista. Tehostetaan huomiota itsemme ja muiden ergonomiseen työskentelyyn, koska meillä on kaikilla vain yksi minä.

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

Minkälaista tunnetta tämä blogi herätti sinussa? Valitse alta.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: