Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira: "Tahdon epäsäännöllisen työn, mutta säännöllisen elämän"

ma 10. kesäkuuta 2019 10.15.00

Kun aloitin opiskelemaan matkailualaa ammattikoulussa, oli ensimmäinen työssäoppimisjaksoni ravintolassa 16-vuotiaana. Tästä alkoi oma ravintolaurani, mikä jatkuu edelleen keikkatyönä nykyisen työni ohella.

Tein parinkympin tienoilla 1,5 vuoden ajan myynnin- ja markkinoinnin parissa töitä, mutta jouduin toteamaan, ettei maanantaista perjantaihin toimistotyö ollut minua varten. Vaikka kokemus ei tuottanut tulosta tuon uran parissa, oli hyvä, että koin sen. Nyt minun ei tarvitse jossitella, että olisiko säännöllinen työaika kuitenkin minulle parempi.

Vaikka epäsäännöllinen työaika sopii minulle ehdottomasti paremmin ja olen kohta 10 vuotta elänyt sen mukaan, en voi kieltää, etteikö se rajoittaisi elämää tietyllä tapaa. Harrastukset, unirytmi ja juhlat ovat olleet kohta vuosikymmenen ajan oma pikku Tetris-peli, jota pala palalta on yritetty kuroa kasaan.

Uutena pakan sekoittajana itselleni on tullut parisuhde, mikä uutuuden viehätyksestään huolimatta aiheuttaa pientä päänvaivaa ja järjestelyä. Parisuhde on aina ihana ja hieno asia, mutta kolme vuotta yksin olleena ja ainoastaan kissat vastuualueenani tuo omaan arkeen uutta opettelua.

En ikinä vaihtaisi työrytmiäni pois ja ehdottomasti teen sitä niin kauan kuin kroppa vain antaa periksi. Mutta iän kertyessä huomaan itseni kaipaavan tietynlaista vakautta sekä säännöllisyyttä työn ulkopuolisessa arjessa.

Olen monta vuotta miettinyt ja muutaman kerran kokeillutkin aloittaa uutta harrastusta, mutta vuorotyössä on melkein mahdotonta saada tiistait ja torstait kello kuudesta eteenpäin vapaaksi joka viikko. Lisäksi sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen, häihin pääseminen tai hammaslääkäriin nouseminen kello kahdeksaksi tuntuu välillä täysin mahdottomalta tehtävältä. Tähän pystyy varmasti jokainen vuorotyöntekijä jollain tasolla samaistumaan.

Nämä ovat tietysti kaikki valinta kysymyksiä, mikä kuppi painaa eniten omassa vaa'assa. Itselleni ehdottomasti asiakaspalvelu työ face-to-face on kutsumukseni ja siitä pidän kiinni kynsin ja hampain.
Muutamia rytmillisesti tärkeitä asioita olen alkanut pitämään yllä viimeisen muutaman vuoden aikana, jotta saisin haalittuani edes hieman säännöllisyyttä vuoristorataiseen elämääni.

Olen parina viime vuotena pitänyt kiinni täysien kesälomien pitämisestä ja tämän olen todennut olevan yksi elämäni parhaista päätöksistä. Luin joskus tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että ihminen tarvitsee vähintään kolme viikkoa palautumiseen. Tämä ei ole tuulesta temmattua, neljä viikkoa kesälomaa ja olin kuin uusi ihminen.

Jos vuorotyö tuntuu ajoittain liian raskaalta, kannattaa tämä ottaa rohkeasti esiin oman esimiehen kanssa. Jokaisesta työpaikasta löytyy varmasti jonkinlainen väliaikaisratkaisu, joka auttaa lataamaan akkuja tulevaan. Kukaan meistä ei kuitenkaan ole kone ja kaikilla tulee silloin tällöin raja vastaan.

Varhaisen välittämisen mallia kannattaa käyttää ja hyödyntää, ei ole kenenkään etu, jos ongelmat pääsevät kasvamaan liian suuriksi. En voi liputtaa tarpeeksi oman hyvinvoinnin ja jaksamisen tärkeyttä, meillä kaikilla on vain yksi vartalo ja mieli. Pitäkää itsestänne huolta ja huoltakaa hyvinvointianne. Mikään työ ei ole niin suurta, että se olisi itsensä rikkomisen arvoista.

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

Minkälaista tunnetta tämä blogi herätti sinussa? Valitse alta.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: