Tiedote

Uuden työntekijän perehdytys – muista nämä 5 asiaa

ma 18. helmikuuta 2019 13.27.00

 

”Lueskele vaikka tuota vanhaa yritysesitettämme sillä aikaa, kun yritän selvittää, mistä saan sen sun tietokoneen.”

”Mulle tuli yks kiireinen juttu, mutta kollegani tulee viiden minuutin päästä tähän, niin voitte aloittaa ensimmäisen perehdytyssession.”

“Helpottaisi oppimista kun perehdytyksestä olisi vastuussa vain yksi henkilö. Itsellä 5 eri henkilöä kahden viikon aikana. Jokainen heistä neuvoo varmastikin parhaansa mukaan, mutta jouduin itse valitsemaan mikä olisi paras vaihtoehto kulloisessakin tilanteessa.Olisi hyvä käydä teoriassa läpi asioita ennen työpisteelle menoa paremman kokonaiskuvan hahmottamiseksi. -Metsäalan työntekijä

Edellä mainitun kaltaisia tilanteita voi joskus tulla vastaan uuden työntekijän aloittaessa. Työnantajan näkökulmasta katsottuna yleisin syy on se, että työntekijöiden perehdytystä ei toteuteta riittävän suunnitelmallisesti. Työntekijää helpottaa myös kokonaiskuvan hahmottaminen ja tietoisuus mitä suurempaa kokonaisuutta oma tehtävä toteuttaa.

Keräsimme tähän blogiartikkeliin muutamia konkreettisia vinkkejä, joiden avulla teet uuden työntekijän perehdytyksestä entistä tuloksellisempaa.

 1. Kysy nykyisiltä työntekijöiltä palautetta perehdytyksestä

Ketkä olisivatkaan parempia antamaan arvokasta tietoa ja palautetta yrityksesi perehdytysprosessista kuin yrityksesi työntekijät. Juttele useamman kollegasi kanssa ja selvitä, mitkä asiat heidän mielestään toimivat hyvin ja mitkä eivät.

Vinkki: Jos haluat jatkossa saada perehdytyksestä entistä enemmän palautetta, ota palautteenkeruu osaksi perehdytysprosessia ja pyydä henkilöiltä palautetta esimerkiksi palautekyselyin rekry- ja perehdytysprosessin eri vaiheissa.

 2. Määritä perehdytyksen ”peruselementit”, kuten sisältö, aikataulut ja vastuut

Onnistuneen perehdytyksen edellytyksenä on, että peruselementit ovat kunnossa. Kun perehdytyksen sisältö on mietitty etukäteen mahdollisimman johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi, on työntekijän helpompi hahmottaa ja oppia asiat.

Perehdytyksen aikataulutus ja vastuut ovat asioita, joiden suhteen voidaan mennä metsään hektisen työarjen keskellä. Perehdytyksen aikatauluttamisessa ja vastuiden määrittämisessä on erityisen tärkeää lähteä liikkeelle esimerkiksi seuraavista peruskysymyksistä:

  • Mikä on aktiivisen perehdytysvaiheen aikajänne?

  • Miten perehdytys jakautuu eri aihealueittain ja ketkä ovat vastuussa kunkin aihealueen sisällöstä?

  • Jos tietyn osa-alueen vastuuhenkilö on estynyt, kuka toimii varalla?

  • Mitä materiaaleja perehdytykseen tarvitaan? Jos nykyiset materiaalit kaipaavat päivitystä, kuka on vastuussa materiaalien päivityksestä?

  • Mitä materiaaleja jaetaan työntekijälle?

 3.Aloita perehdytys jo ennen ensimmäistä työpäivää

Uuden työntekijän ensimmäiset päivät ja viikot ovat usein intensiivistä uuden oppimisen aikaa. Siksi yritykset voisivatkin entistä enemmän ”tasata” tilannetta tarjoamalla uudelle työntekijälle mahdollisuuksia ja tapoja aloittaa perehdytys jo ennen ensimmäistä työpäivää.

Uuden työntekijän näkökulmasta kaikki mahdollinen tieto ja pohjustus ovat varmasti tervetulleita ja helpottavat työntekijän orientoitumista uuteen työhön.

Miksi et lähettäisi uuden työntekijän opasta etukäteen tai nauhoittaisi vaikka lyhyttä videotervehdystä työntekijän tulevalta esimieheltä tai kollegoilta? Tai mikset vaikka kutsuisi uutta työntekijää yhteiselle lounaalle tai kahvittelemaan yrityksesi työntekijöiden kanssa ennen ensimmäistä työpäivää?

 4. Anna uudelle työntekijälle aikaa tutustumiseen ja sisäistämiseen

Uusi työpaikka on suuri muutos työntekijälle, ja uuteen työhön sopeutuminen vaatii oman aikansa. Siksi perehdytyksen aikana on hyvä antaa työntekijälle aikaa myös omatoimiseen työhön tutustumiseen. Jos yrität jakaa kaiken tiedon työntekijälle kerralla, on hyvin todennäköistä, että suurin osa siitä menee työntekijältä ohi.

Pyri suunnittelemaan ja jaksottamaan perehdytys selkeisiin kokonaisuuksiin tai osiin. Jos pompit aihepiiristä ja teemasta toiseen, voi työntekijän olla vaikeaa pysyä perässä. Varmista myös, että työntekijällä on mahdollisuus palata perehdytysmateriaaleihin itsenäisesti ja esittää mahdollisia kysymyksiä jälkikäteen.

5. Hyödynnä digitaalisia työkaluja perehdytyksessä

Digitaalisuus tuo täysin uudenlaisia mahdollisuuksia työntekijöiden perehdytykseen. Esimerkiksi videot, verkko-oppimisympäristöt ja sisältöjen pelillistäminen tuovat perehdytyksen entistä konkreettisemmin työntekijöiden saataville paikasta ja ajankohdasta riippumatta.

Digitaalisten ratkaisuiden avulla yritykset pystyvät tekemään työntekijöiden perehdytyksestä entistä osallistavampaa. Myös perehdytysmateriaaleja on helpompi hallinnoida ja pitää ajan tasalla.

Yksi konkreettinen esimerkki digitaalisesta perehdytyksestä on VMP Satama, joka on kaikille VMP:n työntekijöille suunnattu perehdytyspeli. Etenkään nuoret työntekijät eivät ole tottuneet puiseviin presentaatioihin. VMP Satama -peliympäristö tarjoaa työntekijöille mielekkään tavan tutustua yritykseen ja työtehtävään juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Haluatko lisää vinkkejä yrityksesi perehdytysprosessin kehittämiseen? Lataa maksuton perehdytyksen muistilista!

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: