Tiedote

Meillä oli tuhat alaikäistä nuorta kesätöissä

ke 5. syyskuuta 2018 08.38.00

Olemme yhdistäneet kesäduuni-kampanjassamme henkilöstövuokrauksen ja kasvatuksen. Etsimme nuorille kahden viikon, 60 tunnin, kesäduuneja niin perheistä kuin yrityksistä. Asiakas saa laskun kesätyön jälkeen. Kampanja pohjautuu kaupunkien yhteistyöhön ja osassa kaupungeista kesätyösetelijärjestelmään.

Kesätöitään nuoret suorittivat mm. ravintoloissa, siivoustöissä, kiinteistöhuollon apuna, videotuotannossa, Koodikärpillä koodaamassa ja tekemässä pelejä. Määrällisesti eniten kesätyöpaikkoja syntyi perheisiin, joissa nuoret olivat hoitamassa lapsia, pihatöissä, siivoamassa, leipomassa ja pesemässä ikkunoita. Ja tiedättekö mikä on ihmeellistä: kesätyöt sujuivat pääosin erinomaisen hyvin.

Niitä nuoria, joilla kesätyöt eivät sujuneet on tänä vuonna alle 6 % ikäryhmästä. Syy, miksi kesäduuni sujuu niin hyvin, johtuu siitä, että todennäköisesti ikäryhmänsä ne nuoret, joilla ei ole motivaatiota, eivät edes päädy meille töihin. Työnhakuprosessi on nuorelle vaativa: nuoren täytyy itse tehdä työhakemus, varata haastatteluaika sähköpostiin ja tekstiviestiin tulleen linkin kautta, käydä meillä haastattelussa sekä hyvin usein myös asiakasyrityksessä. Ennen kesätöitä nuorille pidetään webinaari työelämätaidoista, joissa käydään läpi tarpeellisia taitoja kuten salassapito ja kännykän käyttö työaikana.

Eri kaupunkien työelämätaidoissa on nuorilla eroja, jopa kaupunginosien välillä, haastatteluissa ilmenee jo vahvoja käsityseroja siitä, mitä oma tulevaisuus voisi olla. Toisen koulun 9-luokkalaisista neljä viidestä on menossa ammattikouluun ja nopeasti töihin. Toinen koulu ruokkii taas kunnianhimoa ja halua mennä lukioon, mielellään erikoislukioon. Mopo taas löytyy järvenpääläisiltä ja rovaniemeläisiltä nuorilta kun taas tamperelaiset ja helsinkiläiset nuoret pyörittelevät päitään kysymyksen kohdalla. Ysiluokkalainen Helsingissä saattaa jopa Työelämätaidot-luennolla yllättyä ajatuksesta, että voiko hän mennä kesätöihin, kun taas pohjois-suomalaisille nuorille se on melkein itsestäänselvyys. Eniten soittoja tulee Helsingissä, joissa nuori kertoo, että tuli vanhempiensa kanssa siihen tulokseen, ettei tänä vuonna vielä lähde kesätöihin, eikä ota tarjottua työtä vastaan.

Kesätöissä opitaan paljon – kaikki oppivat. Työnantajat voivat huomata, että perehdyttämisessä on petrattavaa, me koordinaattorit yllätytään kerta toisensa jälkeen nuorten suorituksista, vanhemmat oppivat päästämään irti ja luottamaan teiniinsä. Palaute töiden jälkeen on toisinaan sellaista, että nuori uskaltaa sanoa suoraan, ettei tämä työ ollut kyllä oma juttu. Parhaimmillaan parin viikon kesätyö antaa isosti eväitä ammatinvalintaa varten ja tärkeitä suhteita, joiden avulla saada mm. opintoharjoittelupaikkoja.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille, nuorille ja perheille, jotka teitte tämän mahdolliseksi. Kaikki muistavat ensimmäisen kesätyöpaikkansa – se on tärkeääkin tärkeämpi kokemus. Oli mahtavaa luoda se ensimmäinen työkokemus niin monelle tänä kesänä. Kiitos Kouvolan, Tampereen, Lahden, Helsingin, Järvenpään, Lohjan, Oulun ja Rovaniemen kaupungeille sekä Sodankylän kunnalle.

Heidi Alariesto
Kesätyökampanjan projektipäällikkö

Kirjoittaja työskentelee VMP Urapalveluissa erityisesti nuorten työllistymisen eteen. VMP Urapalvelu on osa VMP konsernia, joka auttaa yrityksiä ja asiakkaita menestymään työelämässä.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: