Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira: Osaako työmyyrä nauttia lomasta?

pe 26. toukokuuta 2017 11.18.00

Kesälomakausi starttaa kohta ja osalla se on lähtenyt jo käyntiin. Itse aloitin kesälomani eilen, joka on myös ensimmäinen kunnon lomani. Itsessäni on pientä työnarkomaanin vikaa ja työmyyrän oravanpyörässä eläneenä on sana ’loma’ jo itsessään kovin vieras, varsinkin kun se kestää kolme viikkoa. Lomia on tullut vietettyä aiempina vuosina, mutta ne ovat olleet ehkä enemmänkin mahdollisuuksia tehdä muualla töitä. Kesäisin onkin monesti niin, että työtunteja on kertynyt reippaasti ylitöiden puolelle.

Kesäloma kuulostaa aivan ihanalta, mutta samalla vähän hirvittävältä. Osaako sitä rentoutua tai olla tekemättä mitään? Pystyykö työtarjouksiin sanomaan ”Ei kiitos, olen lomalla.”?

Olen tehnyt nyt vuoden putkeen töitä muutaman päivän vapailla ja positiivisena asiana huomasin, että lomaa on ruennut odottamaan oikeasti lomana eikä työ- tai tienaamismahdollisuutena. Tein itseni kanssa diilin ja päätin etten tule ottamaan yhtään työtarjousta koko aikana vastaan, oli se kuinka hyvä tai kiireellinen tahansa. Yritykset pysyvät pystyssä kolmea viikkoa ilman minua tai muita lomalla olevia.

Kun ikää tulee vähitellen lisää, luonnollisesti asioita ajattelee eri näkökulmista. Opiskeluaikoina ja valmistumisen jälkeen oli hirveä kiire työelämään ja töitä painettiin niin paljon kuin sai tehdä. Alle kaksikymppisenä sitä jaksaakin ihan eri tavalla vaikka vapaat olisivat aivan minimissä eikä lomasta olisi ollut tietoakaan. Muutaman vuoden jaksaa kuka vain, mutta sen jälkeen on hyvä hiljentää ja ajatella itseään. Työelämässä on valitettavasti nähnyt surullisia tapauksia, jotka eivät tätä muistaneet tehdä ja ennenaikainen poisjääminen työelämästä tai jatkuvat tai pitkät sairauslomat ovat olleet ainoa vaihtoehto.

Suomessa saatiin ensimmäiset lakisääteiset lomat vuonna 1939 ja vuonna 1973 tuli voimaan neljän viikon kesälomat. Asiantuntijat suosittelevat pitämään koko loman putkeen, että kokonaisvaltainen palautuminen kerkeäisi tapahtua. Tämä on monelle vaikea toteuttaa, kun työntekijälle kasataan koko ajan enemmän painetta ja lyhyemmässä ajassa pitäisi saada enemmän aikaan. Sähköpostit ja työpuhelin kannattaa unohtaa totaalisesti lomalla ja keskittyä omiin mielipuuhiin.

Henkilökohtaisesti suosittelen tekemään matkan jonnekin lähelle tai kauas, että arjen keskeltä pääsee pois eikä mielessä pyöri pyykkivuori tai likaiset ikkunat.

Loman jälkeen kun koittaa töihin paluu on hyvä muistaa, että loman tarkoitus ei ole jaksaa sen jälkeen entistä enemmän, vaan palautua tehdystä työvuodesta ja laskea stressitasoja. Tietynlainen itsekkyys on vain hyvästä ja itseään pitää muistaa rakastaa. Ihanaa lomaa!

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: