Tiedote

Monityöurabloggaaja Mira: Vieraana nepalilaisessa keittiössä

ke 19. huhtikuuta 2017 10.28.00

Viime tekstissä kirjoitin verkostoitumisesta ja siitä, kuinka sen sisäistäminen ja merkityksellisyys kuroutui itselleni umpeen vasta paljon myöhemmin siitä kun tutustuin aiheeseen.

Samalla tavalla tapahtui kulttuurituntemuksen ja -erojen kanssa. Matkailualaa opiskellessani kävin useamman kurssin liittyen eri kulttuureihin, mutta kurssin tärkeys ei välittynyt minulle tuolloin tarpeeksi vahvasti. Vaihto-oppilasvuoteni Meksikossa avasi silmiäni ja antoi käytännön kokemusta aiheesta. Tämän koen olleen erittäin tärkeä osa kulttuurillista kasvuani.

Nyt vuoden maailmaa kiertäneenä aihe on jatkuvasti itselleni ajankohtainen ja on ollut mahtavaa huomata, kuinka uusia oppimistilanteita tulee eteen päivittäin. Se luo omalta osaltaan työni suolan ja halu oppia kasvaa tiedon kertyessä. Ongelmanratkaisu-, arviointi- ja päätöksentekokyky kehittyy päivä päivältä paitsi itselläni, mutta myös kolleegoillani joilla on useampi vuosikymmen työkokemusta takana. Työ jossa ei ikinä voi olla tarpeeksi valmis, tarjoaa todella paljon. ”Nälkä kasvaa syödessä” kuvaa tätä erityisen hyvin.

Mieleenpainuva kulttuurien kohtaaminen tapahtui viime kuussa vapaa-ajallani Espoossa, nepalilaisessa Fishtail-nimisessä ravintolassa. Ravintolan yrittäjänä toimiva Ganga tarjosi unohtumatonta vieraanvaraisuutta, mikä sai välistä unohtamaan, että olimme maksavina asiakkaina ravintolassa. Gangan ote omaan työhönsä oli ihailtavaa ja hän kohteli meitä vierainaan, juuri sopivan tuttavallisesti. Palvelu ei tuntunut asiakas-työntekijäsuhteelta, mitä harvemmin osaa odottaa Suomessa. Myös omassa työssäni tärkeä ominaisuus palvelussa, ”little extra”, toteutui jokaisessa palvelun vaiheessa ja loi hyvin henkilökohtaisen jäljen palveluun.

Olin kiinnostunut nepalilaisesta ruoanlaittokulttuurista ja asiasta keskusteltuamme löysin itseni tutustumassa tandooriuuniin, mikä olisi ollut lähes automaattisesti poissuljettu vaihtoehto suomalaisessa ravintolakulttuurissa. Ganga oli hyvin avoin ja jakoi mielellään omaa tietämystään asioista sekä avasi nepalilaista kulttuuria.

Jälkeenpäin mietin kuinka rohkean päätöksen Ganga oli tehnyt tullakseen Suomeen ja ryhtyä yrittäjäksi. Suomen lainsäädäntö (varsinkaan ravintola-alan lupaviidakko) ei ole edes suomalaiselle itsestäänselvyys. Saati ettet puhu sujuvasti kieltä ja joudut aloittamaan asioiden selvittämisen aivan alusta. Kuinka monella suomalaisella riittäisi rohkeus hypätä koneeseen ja perustaa uusi elämä Nepalissa ilman että osaa kieltä? Toki meistä hurjapäitä löytyy, mutta yleisellä tasolla voisi sanoa, ettei kovin moni. Ganga on tehnyt loistavaa työtä ravintolansa kanssa, hän on luonut paketin, jossa kaikki toimii. Palvelu ja ruoka oli loistavaa, eikä ole ihme, että Fishtail rankattiin viime vuonna viidenneksi parhaaksi pääkaupunkiseudun ravintolakisassa*. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja lähteä tutustumaan ravintolaan, matka hieman kauempaakin on varmasti kannattava. 

* KISA OLI LÄNSIVÄYLÄN JÄRJESTÄMÄ, JOSSA ETSITTIIN PÄÄKAUPUNKISEUDUN INTIALAISTEN, NEPALILAISTEN, SRILANKALAISTEN JA PAKISTANILAISTEN PARHAAT RAVINTOLAT. KISASSA OLI MUKANA 61 RAVINTOLAA JA ÄÄNIÄ ANNETTIIN YHTEENSÄ 443 KAPPALETTA

Mira Vanhanen

Matkailualalta valmistunut, ravintola-alaan rakastunut ja nykyisin lentoemäntänä työskentelevä monityöurabloggari.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: