Tiedote

Monityöurabloggaaja Tanja L: Kateus on kavala kumppani

ma 20. maaliskuuta 2017 09.47.00

Tuttavan päivitys facebookissa huokuu energiaa ja hyväntuulisuutta. Salilla on käyty ja maisteriopinnot viimeistelty, eikä kello ole vielä edes kahdeksaa aamulla. Itse olen siinä vaiheessa saanut vasta toisen ukkovarpaani peiton ulkopuolelle ja haaveilen litran kahvimukista. Eilisen joogatunninkin jätin laiskuuttani väliin. ÄR-SYT-TÄÄ. Mikä se oikein kuvittelee olevansa?

Toinen some-tuttu hehkuttaa blogissaan uudesta luovasta projektista, jollaisesta olen itse salaa haaveillut uskaltamatta kuitenkaan tuoda ajatuksiani julki. Kateus leimahtaa mielessä ja taas ÄR-SYT-TÄÄ. Mistä tuollakin noita ideoita ja rohkeutta oikein riittää?

Somessa on viime aikoina jaettu uutista ärsyttävimmistä facebook-päivityksistä.

Syy ärsyyntymiseen on pohjimmiltaan usein sama: ei ne päivitykset itsessään, vaan se, miten niihin itse reagoimme. Muiden ihmisten tekemiset ja saavutukset (ja niistä julkaistut some-päivitykset) toimivat peilinä, jota vasten heijastamme omia tekemisiä, haaveita ja sunnitelmiamme. Ne voivat projisoitua kateudeksi ja negatiivisiksi tunteiksi, jotka puolestaan on liian helppo naamioida somessa arvosteluksi, vähättelyksi ja kitkeriksi kommenteiksi.

Ärsyyntyminen siis kertoo enemmän meistä itsestämme kuin muista. Parhaimmillaan tämän oivaltaminen tarjoaa hyvän ja opettavaisen tilaisuuden tarkastella omia tunteitaan ja niiden taustalla vaikuttavia tekijöitä.

Luovan alan yrittäjä vertailee itseään usein muihin alalla toimiviin ja heidän aikaansaannoksiinsa. Kilpailu on kovaa ja ohi menneet työkeikat harmittavat pitkään. Pahimmillaan ne herättävät alkukantaisia hylätyksi tulemisen, riittämättömyyden ja ulkopuolisuuden tunteita. On tärkeää huolehtia, että nuo tunteet tunnistaa ja käsittelee ajoissa, jotta ne eivät pääse luiskahtamaan liian henkilökohtaiselle tasolle.

Kateuden voi myös kääntää opikseen. Mitä tuo ihminen teki, jotta saavutti haluamansa? Miten voisin itse päästä samaan? Sitten vaan laatimaan konkreettista suunnitelmaa omien tavoitteiden saavuttamiseksi! Kaikki suunnitelmat eivät ole tarkoitettu toteutettaviksi, ja se on ihan ok. Jo niiden pohtiminen suuntaa ajatukset ja energian oikeaan, itselle hedelmällisempään suuntaan. Kannattaa myös pitää mielessä, että vaikka toisen menestys näyttäisi ulospäin järjestyvän kuin itsestään, näin harvoin todellisuudessa on. Menestys vaatii kovaa työtä, sinnikkyyttä ja omiin tavoitteisiinsa sitoutumista

Itsensä vertaaminen muihin on loppujen lopuksi aika turhaa, koska meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja erikoisuutemme. Siihen käytetyn energian voi mielummin kohdentaa oman visionsa kirkastamiseen ja vahvistamiseen. Kannattaa pitää hyvää huolta ideoidensa hennoista versoista, sillä menestys ei taatusti tapahdu ilman itseluottamusta ja uskoa omaan tekemiseen.

Työhuoneeni seinällä on kortti, jossa lukee “seuraa omaa tähteäsi”. Ajatus on lohdullinen, sillä taivaankannella kyllä riittää tähtiä jokaiselle.

Tanja Lupari

Bloggaaja on journalismin aikuisopiskelija, viestinnän freelancer ja ikuinen maalaistyttö. Elämää kahden kodin välillä, maalla ja kaupungissa, voit seurata osoitteessa www.casa-x.blogspot.fi.

Kommentointi

Nimi: *
Sähköposti: *
Kommentti: *
 

Kommentit

Ei kommentteja

Uutisen jakaminen

Jaa kirjoitus tuttavalle: